Slovenci za Lufthansu kupuju crnogorskog avioprevoznika

Adria Airways će prije kraja ove godine kupiti Montenegro Airlines, prenosi portal Tango Six analizu hrvatskog analitičara Alena Šćurica

On tvrdi da investicioni fond 4K, koji je u martu 2016. kupio Adriju Airways, a ova prije nekoliko dana švajcarsku avio-kompaniju Darwin od Etihad Airwaysa, vrši ove akvizicije za njemačku Lufthansu.

Njemačka avio-kompanija, kako navodi, ovim kupovinama čisti dvorište od konkurencije arapskog Etihada.

„Croatia Airways je daleko zanimljivija za 4K nego MA, ali Montenegro mogu dobiti jeftino i ekspresno brzo. Kompanija je u ekstremno teškom stanju i hitno treba kupca da bi preživjela ovu zimu. Stoga, ne bi trebalo čuditi ako Adrija vrlo brzo kupi Montenegro“, tvrdi Šćuric.

Tome u prilog, objašnjava, ide iznenadno i ogromno povećanje Adrijinih frekvencija iz Ljubljane za Podgoricu.

„Govorimo o 134 odsto povećanja, sa tri na sedam sedmičnih letova linije koja količinu frekvencija nije povećala od 2003, dakle 14 godina. Na ovaj način ubrzava se propast Montenegra, ali to je stara i oprobana metoda koju je do savršenstva Lufthanza provela sa svojim pulenima prije preuzimanja Brisel erlajnza“, ističe Šćuric.

Nada se da će hrvatsko resorno ministarstvo konačno aktivno krenuti u nalaženje potencijalnog kupca Croatia Airlinesa, jer su zainteresovani Qatar Airways, Singapur, Turkish Airlines, Hainan Airways i Aegean.