Slovenci se ljute zbog uvoza srpskih radnika

Region

Slovenačka državna pošta Pošta Slovenije (PS) donijela je odluku da zbog manjka vozača i poštara te kadrove potraži u BiH i Srbiji

To je izazvalo ogorčenje zaposlenih, odnosno njihovih sindikata, pišu slovenački mediji.

„Poštar koji ne zna slovenački jezik će teško moći da komunicira s kolegama na poslu, sa šefovima i posebno sa strankama, što će nanijeti štetu ugledu slovenačkih poštara“, saopštio je sindikat slovenačkih poštara, prenijeli su mediji.

Poštari navode da pismonoša u Sloveniji mora da dobro poznaje slovenačke i evropske propise koji se odnose na uručivanje pošiljaka.

Plate poštara i vozača u Pošti Slovenije (PS) relativno su male, a poštarski sindikat žali se i na sve veće dodatne zadatke koje od njih traži uprava, želeći državnu poštu po profitu i rasponu usluga da približi komercijalnim firmama koje se bave poštanskim i sličnim uslugama, pri čemu zaboravljaju na interese i potrebe zaposlenih i mimoilaze njihov sindikat, navela je agencija Hina.

Uprava je potvrdila da će novim radnicima uz radne dozvole obezbijediti i obvezan kurs slovenačkog jezika za koji država daje subvenciju, i platiti ispit iz poznavanja Ustava Slovenije i poštanskih propisa.

U upravi slovenačke pošte odbacuju tvrdnje zaposlenih o „mizernim“ platama, navodeći kako prema službenim podacima neto plata njihovog pismonoše iznosi u prosjeku 810 eura, da mogu zaraditi i bonus i da dobijaju dodatak za godišnji odmor, plaćeni topli obrok i troškove prevoza na posao i s posla.