Rusija planira etapni prelazak na električna auta u narednih 10 godina

U narednih deset godina Rusija bi mogla da pređe sa prevoznih sredstava sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem na vozila na električni pogon, izjavio je ministar saobraćaja Maksim Sokolov

U ovom trenutku u Moskvi se realizuje eksperimentalni pilot projekat korišćenja drumskih vozila sa električnim pogonom koji ministarstvo saobraćaja vrlo pažljivo prati. Posle njegovog okončanja biće preduzeti koraci za uvođenje električnih vozila u saobraćaj.

Moskva planira da ove godine raspiše tender za kupovinu 300 električnih autobusa. Prijestoničke vlasti najavljuju da će od 2021. godine nabavljati samo ovakva vozila.

Komentarišući situaciju sa individualnim prevozom ministar je rekao da zasad prodaja automobila kompanije Tesla nije dostigla čak ni sto hiljada automobila i da je to kap u moru, ali da je prvi korak načinjen.

Podsjećanja radi Njemačka je Evropskoj uniji uputila prijedlog da od 2030. godine zabrani upotrebu novih automobila sa benzinskim i dizel motorima.

Kineska vlada planira da u narednih pet godina više od polovine novih službenih automobila centralnih organa vlasti budu vozila sa pogonom na čiste izvore energije.