Veliki preokret, kome japanski div prodaje biznis?

Akvizicije

Japanska korporacija Tošiba je u poodmaklim pregovorima o prodaji svoje jedinice za proizvodnju čipova

Tošiba namjerava da je proda konzorcijumu u čijem je sastavu i kompanija Vestern Digital, odustavši od prethodno favorizovane grupe ponuđača koju predvodi investicioni fond Bejn Kepital, izvještava agencija Kjodo.

Uprava japanskog proizvođača elektronike sastaće se u četvrtak kako bi razgovarala o novoj ponudi konzorcijuma, koji čine Vestern Digital, investicioni fond KKR, japanska korporacija Inovejšen Netvork i drugi investitori, prenosi japanska agencija ne navodeći izvor.

Ponuda tog konzorcijuma iznosi 1,9 hiljada milijardi jena (17,4 milijarde dolara), dodaje se u informaciji.

Vestern Digital i Tošiba, koji su partneri u biznisu sa memorijskim čipovima, u sudskom su sporu zbog planova japanske kompanije da proda ovu svoju jedinicu.

Tošiba je u junu najavila preliminarni sporazum o prodaji te jedinice Bejn Kepitalu, kompaniji INCJ i Razvojnoj banci Japana, ali je Vestern Digital nastojao da blokira taj posao. Tošiba, kojoj je potrebno da prikupi gotovinu do kraja marta kako bi izbjegla delistiranje sa berze, okrenula se konzorcijumu Vestern Digitala da bi završila prodaju do tog roka, navodi Kjodo.

Japanska kompanija je obavijestila svoje glavne banke o novim pregovorima i nastoji da do kraja ovog mjeseca sklopi sporazum sa novim ponuđačima.