Osnivač brenda Najki: Osnovao sam kompaniju a da o tome nisam znao ništa

Lider

Nije imao znanje dizajnera, nije imao novca, a vještine upravljanja i menadžmenta bile su mu prilično ograničene

Ipak, osnivač kompanije Najki (Nike) Fil Knajt postao je više nego uspješan. Sada je milijarder i preduzetnik za primjer.

Kompanija Najki leži na bogatstvu od oko 100 milijardi dolara, a godišnje donosi oko 34 milijardi dolara, i ima 74.000 zaposlenih.

U intervjuu pred promociju njegove knjige „Shoe Dog: A Memoir by the Creator of Nike“, Knajt je sjedio sa Dejvidom Rubinštajnom, koji je objasnio koliko je iskustva Knajt imao kada je započeo kompaniju 1962. godine:

„Ništa nisi znao o dizajnu cipela, nisi mnogo znao o menadžmentu, i nisi imao novca.“

Uprkos manjku znanja i iskustva, Knajt je otkrio nekoliko ključnih detalja o počecima kompanije „Najki“ i kako se kasnije vinula u neslućene visine.

„Iskoristili smo sve prednosti „buma“ oko trčanja, kasnije džoginga, što se na kraju pretvorilo u fitnes „bum“… i imali smo koristi od svega toga.“ Sposobnost Knajta i njegovog tima da procijene, i odgovore na zahtjeve tržišta pomogli su im da pokriju sve nedostatke i nestručnosti.

Kada je upitan da kaže koja mu je vještina pomogla, iako nije znao skoro pa ništa u biznisu, Knajt je odgovorio:

„Ako treba da izdvojim jednu stvar, to bi bila moja sposobnost da procijenim ljude“.

Očigledno da su mu ova, ali i druge vještine, pomogle ne samo da uspije sa ranim partnerima kompanije „Najki“, zaposlenima, već i da bolje razumije klijente i kupce, koji su vremenom počeli da kupuju „brend“ – način života i ugled, a ne samo patike.

Knajt je uvijek posjedovao nevjerovatnu strast prema brendu. I samo objašnjenje naziva knjige kazaće vam sve – „“Shoe dog“ (iz naziva knjige) je neko ko zaista voli cipele, a to sam bio ja. Bio sam atletičar… to mi je postalo važno i oduvijek je ležalo u meni.“

To što ne znate baš sve ne mora da vam bude prepreka da započnete nešto svoje. Ipak, trebalo bi da imate neke druge vještine koje mogu da pokriju nedostatke. Ako ste strastveni oko toga što radite i dobri ste u tome, na kraju će sve doći na svoje mjesto.