BAT kupio Bulgartabacove brendove i Lafku

British American Tobacco (BAT) potpisao je danas ugovor s kompanijom Bulgartabac o kupovini vodećih duvanskih brendova kompanije i s njima povezanih prava za tržišta Bugarske, Adria regije i Rusije kao i 100 posto udjela u maloprodajnom poslovanju u Bosni i Hercegovini (BiH)

Po završetku transakcije BAT će značajno osnažiti svoju tržišnu poziciju u BiH, posebno Republici Srpskoj.

BAT će zaključivanjem transakcije postati 100 postotni vlasnik maloprodajnog lanca Lafka koji ima razvijenu mrežu u Republici Srpskoj i svih Bulgartabacovih duvanskih brendova prisutnih na BiH tržištu. Fabrika duvana Banja Luka ostaće u vlasništvu Bulgartabaca. Sporazum BAT-a i Bulgartabaca biće predan na odobrenje svim relevantnim regulatornim tijelima.

– Preuzimanjem Bulgartabacovih duvanskih brendova i maloprodajnog poslovanja dodatno ćemo ojačati našu prisutnost na tržištu Republike Srpske i čitave BiH. BiH nam je zanimljivo tržište uprkos trenutno vrlo zahtjevnom poslovnom okruženju s obzirom na visoku razinu akciza u poređenju s nivoom dohotka, što rezultira visokim udjelom ilegalne prodaje. U BiH se crno tržište procjenuje na više od 30 posto ukupne potrošnje duvanskih proizvoda, zbog čega državni proračun godišnje gubi više od 200 miliona konvertibilnih maraka. Otvoreni smo za razmjenu iskustva u borbi protiv ilegalne prodaje duvanskih proizvoda s državom kako bismo pomogli da se ovaj problem ubrzano riješi,  izjavio je Ram Addanki, predsjednik Uprave BAT Adria.

British American Tobacco (BAT) globalna je kompanija čiji se brendovi prodaju na više od 200 tržišta. Zapošljava više od 50.000 ljudi u cijelom svijetu, a cigarete koje proizvodi BAT konzumira svaki osmi od ukupno milijardu pušača u svijetu.

BAT Grupa ostvarila je u 2016. ukupni prihod od 14,8 milijardi funti te dobit od 5,5 milijardi funti.