Danski proizvođac igračaka Lego ugasiće 1.400 radnih mjesta

Industrija

Danski proizvođac igračaka, Lego, ugasiće 1.400 radnih mjesta, odnosno otpustiće oko osam odsto od ukupnog broja zaposlenih u svijetu

Ta odluka je donijeta nakon što je kompanija prijavila pad prodaje i profita u prvoj polovini 2017. godine.

Ova kompanija u privatnom vlasništvu saopštila je da je njen prihod u prvih šest mjeseci ove godine pao za 5,0 odsto na 14,9 milijardi kruna (2,4 milijarde dolara), uglavnom zbog slabosti na njenim tradicionalnim tržištima, kao što su SAD i Evropa.

Profit je pao za 3,0 procenta na 3,4 milijarde kruna (544.000 dolara), izvјeštava agencija AP.

Iz Lega su naveli da se „sada pripremaju za ‘resetovanje’ kompanije“.

„Razočarani smo zbog smanjenja prihoda na našim tradicionalnim tržištima, i preduzeli smo korake da to riješimo“, rekao je predsjedavajući kompanije Jergen Vig Knudstorp.

Dugoročni cilj je, kako kaže, da se dopre do „što više djece na dobro uhodanim tržištima u Evropi i Sjedinjenim Državama“, i dodaje da „postoje snažne mogućnosti za rast i na tržištima u razvoju kao što je Kina“.

Prema njegovim riječima, kompanija treba da pojednostavi svoj poslovni model kako bi smanjila troškove. Od 2012. godine, grupa je gradila vrlo složenu organizaciju kako bi podržala svoj dvocifreni rast u svijetu.

„Međutim, tokom tog procesa smo iskomplikovali organizaciju koja sada zauzvrat sputava nastavak daljeg razvoja“, rekao je Vig Knudstorp.

Gostujući na danskoj televiziji, on je naveo da se smanjenje broja zaposlenih uglavnom odnosi na administraciju i prodaju, a ne na proizvodnju.

Proizvođač čuvenih kocki je prošlog mjeseca imenovao Nilsa B. Kristijansena, koji je devet godina bio na čelu kompanije Danfos za proizvodnju termostata, za novog generalnog direktora umjesto privremenog britanskog izvršnog direktora Balija Pade. Kristijansen startuje na novoj funkciji 1. oktobra.

Grupa trenutno ima više od 19.000 zaposlenih širom svijeta.