Xiaomi predstavio pametni telefon Mi A1

Mobilni

Google je prije tri godine predstavio Android One program, namijenjen tržištima koji bi omogućio što kvalitetnije iskustvo Androida i na jeftinijim telefonima

Iako program do sada nije zabilježio neki veći uspjeh, Google želi da proširi Android One na što veći broj tržišta i uređaja.

Na indijskom tržištu ovaj tehnološki gigant udružio je snage s Xiaomijem, pa je predstavljen prvi Android One uređaj ove kineske kompanije – Mi A1 koji će se vremenom pojaviti i na tržištima brojnih drugih zemalja.

Ovaj smartfon pokreće Qualcomm Snapdragon 625 procesor, ima 5.5-inčni zakrivljeni ekran, 4GB RAM-a, 64GB memorije za skladištenje podataka i bateriju kapaciteta 3080 mAh.

Poput Xiaomijevog flegšip telefona Mi 6, i ovaj smartfon poseduje dvije kamere na poleđini, a radi na „čistom“ Androidu 7 Nougat (do kraja godine očekuje se nadogradnja na Android 8), odnosno nema dodatnog softvera koji bi mogao da uspori rad telefona.

Iako nije riječ o top modelu koji bi mogao da konkuriše najjačim telefonima na tržištu, ovo su i više nego solidne specifikacije koje garantuju odličan rad telefona, a treba spomenuti i cijenu od oko 230 dolara (na indijskom tržištu).