Nokia opet u problemu, sprema se čistka

Finansije

Finski gigant Nokia planira da ugasi oko 600 radnih mjesta u Francuskoj, pošto nastoji da smanji troškove i da promijeni fokus svojih gubitaških djelatnosti

Grupa je saopštila da planira smanjenje broja zaposlenih u Francuskoj za 597, što je malo iznad 10 procenata njene ukupne radne snage u toj zemlji, a francuski sindikati su taj potez ocijenili „neprihvatljivim“, prenosi agencija Frans pres.

Nokia, koja više ne proizvodi mobilne telefone jer je prodala taj biznis kompaniji Majkrosoft, kupila je 2015. godine francusko-američkog proizvođača opreme za telekomunikacione uređaje Alkatel-Lusent, očekujući da će taj posao dovesti do ušteda.

Otpuštanja u Francuskoj će obuhvatiti zaposlene u administraciji i pomoćnim uslugama i neće uticati na istraživanje i razvoj, budući da kompanija fokus premješta na 5G brze telekom mreže, sajber-bezbjednost i uređaje vezane za internet.

Nokia ima za cilj da do kraja 2018. godine ostvari uštede u ukupnim rashodima od 1,2 milijarde eura, nakon što je prošle godine zabilježila neto gubitak od 766 miliona eura.