Otplovili danski naftni tankeri, evo i kuda

Ekonomija

Danski transportno-logistički konglomerat A.P. Moler-Maersk sklopio je dogovor o prodaji odjeljenja naftnih tankera vlasniku paketa akcija A.P. Moler Holdingu

Filijala je prodata za 1,71 milijardu dolara, javlja agencija Rojters.

Danski konglomerat je prošle godine pokrenuo program restrukturiranja s ciljem da se u poslovanju fokusira transport i logističke usluge, a prošlog mjeseca je prodao svoj biznis u sektoru nafte i gasa francuskom Totalu za 7,45 milijardi dolara.

Maersk je saopštio da će prihode od prodaje biznisa s naftnim tankerima iskoristiti za smanjenje duga i da ta transakcija, koja bi trebalo da bude okončana do oktobra, neće imati uticaj na finansijske smjernice za 2017. godinu.

A.P. Moler Holding, koji je u potpunom vlasništvu osnivača A.P. Moler-Maerska i koji upravlja imovinom u vrijednosti od oko 20 milijardi dolara, preuzeće vlasništvo nad Maersk Tankerom preko podružnice APMH Invest A/S.

Iz Maerska su naveli da će novi vlasnik osnovati vlasnički konzorcijum za tankersku flotu zajedno sa japanskom kompanijom Micui i drugim potencijalnim partnerima, ali da će A.P. Moler Holding ostati većinski akcionar.