Dojče Telekom testirao prve evropske 5G antene

HiTech

Dojče Telekom testirao je prve evropske 5G antene sa konekcijom uživo u stvarnim uslovima prije nekoliko dana u Berlinu

Dostignute su brzine od više od dva gigabajta u sekundi sa odzivom mreže od tri milisekunde, čime se u velikom stilu najavio dolazak mreže budućnosti. Prvo komercijalno testiranje 5G mreže realizovano je saradnji sa kompanijom Huawei.

„Pokazujemo 5G uživo ovdje, usred Berlina, a ne u laboratoriji. Ovo je veoma odlučan razvojni korak na putu ka globalnom lansiranju 5G, koji je planiran za 2020. godinu“, rekla je Claudia Nemat, članica Uprave Dojče Telekoma za tehnologiju i inovacije.

“Korisnicima treba visok učinak, pouzdana i sigurna mreža. Posebno će industrije imati koristi od moćne 5G mreže koja će obezbijediti širok spektar primjene. Spremni smo za 5G.“

Izuzetno visok protok i veoma kratko vrijeme reagovanja mreže predstavljaju ključne karakteristike 5G. To je više od sljedećeg standarda u mobilnoj komunikaciji, 5G je budući telekomunikacioni standard koji spaja mobilnu i fiksnu komunikaciju. 5G je mreža budućnosti koja igra važnu ulogu u digitalizaciji društva i razvoju ekonomije.

Dojče Telekom već sada testira upotrebu 5G u industriji u luci u Hamburgu. Cilj je da se izgradi 5G mreža koja će zadovoljiti različite zahtjeve luke. Podaci o kontroli saobraćaja, pouzdano upravljanje semaforima i praćenje okoline su prvi koraci u razvoju aplikacije za 5G. To će omogućiti digitalnu transformaciju luke u cilju podrške njenog budućeg razvoja.

“Nastavak ulaganja, širenje optike i modernizacija mreže preduslovi su za razvoj 5G, a Dojče Telekom je prvi u Evropi koji će biti spreman za komercijalnu upotrebu mreže budućnosti.” zaključila je Nemat.

Što će u praksi značiti 5G? Automobil koji se sam kreće, stablo jabuke koje samo javlja farmeru koliko mu je potrebno vode, izvođenje i usklađivanje medicinskih zahvata na daljinu, itd. Ovo su samo neki od primjera u komercijalnoj upotrebi 5G mreže, koju očekujemo od 2020.godine.