Amazon dobio 238 ponuda za svoje drugo sjedište

Investicije

Div u elektronskoj trgovini Amazon objavio je da je dobio 238 ponuda iz gradova i područja u SAD-u, Kanadi i Meksiku za svoje drugo sjedište u Sjevernoj Americi

Kompanija je počela potragu za svojim drugim sjedištem u septembru, pod nazivom “HQ2” obećavajući da će dovesti 50.000 radnih mjesta i potrošiti više od pet milijardi dolara za izgradnju. Rok za ponude istekao je prošle nedjelje i Amazon je jasno naveo da će poreske olakšice i podsticaji  biti veliki faktor u donošenju odluke gdje će otvoriti sjedište.

Amazon je naveo da su ponude stigle iz 43 američke države, iz glavnog grada Washingtona u Distriktu Columbia, iz Portorika, tri meksičke države i šest kanadskih provincija. U Twitter poruci kompanija je navela da s uzbuđenjem čeka da prouči svaku od ponuda.

Amazon je u pozivu zainteresovanima, između ostalog, naveo da traži gradsko područje s više od milion stanovnika, stabilno i povoljno poslovno okruženje, blizinu međunarodnog aerodroma i glavnih saobraćajnica, dostupnost javnog prevoza te postojanje urbanih i prigradskih područja koja imaju mogućnost privlačenja i zadržavanja talenata za tehniku.