SoftBank i Goldman Sachs u Rimac Grupu ulažu 500 miliona eura

Investicije

Rimac Grupa je u zadnjem krugu investicija prikupila 500 miliona eura, saopšteno je iz kompanije. Time tržišna vrijednost firme premašuje 2 milijarde eura.

Novi ulagači su svjetski poznate kompanije SoftBank i Goldman Sachs. Dosadašnji ulagači Porsche i InvestiIndustrial učestvovali su i u ovom krugu investicija.

Goldman Sachs je poznata američka investicijska banka s više od 150 godina istorije, a SoftBank je japanska multinacionalna korporacija fokusirana na investiranje u tehnološkom sektoru. Obje kompanije su zvučna investicijska imena koja nose i određeni prestiž.

Svježi kapital biće iskorišten za nastavak rasta firme, povećanje proizvodnog kapaciteta i dodatno zapošljavanje, navode iz Rimac Grupe, prenosi Index.

Posebni fokus biće na širenje poslovanja kompanije Rimac Technology, dijela Rimac Grupe koji se bavi proizvodnjom tehnoloških komponenti za druge proizvođače, kao što su baterije za električne automobile, električni pogonski sklopovi, komponente korisničkog infterfejsa itd.

“Počašćeni smo potporom značajnih novih investitora kao što su SoftBank Vision Fund 2 i Goldman Sachs Asset Management, koji vjeruju u našu viziju. Zahvalni smo i Porscheu i InvestIndustrialu koji su i dosad igrali važnu ulogu u našem uspjehu, a sada su pojačali svoju potporu novim ulaganjem”, istakao je Mate Rimac.

U susret javnoj objavi održana je i online medijska konferencija, na kojoj je Mate Rimac govorio o pojedinostima novog kruga investicija i planovima, ali se i osvrnuo na prošlost kompanije.

Napomenuo je da trenutno u Rimac Grupi ima oko 1.500 zaposlenih, dok je prije 12 godina bio samo jedan – on sam. Od početka godine zaposleno je dodatnih 300 ljudi, a očekuje se da će taj broj do kraja godine narasti na 700.

Grupacija posluje, bilo proizvodno ili razvojno-tehnološki, na četiri lokacije u Zagrebu te po jednoj u Splitu i Osijeku. No u principu je riječ o međunarodnoj kompaniji, koja osim u Hrvatskoj, ima kancelarije ili pogone u Engleskoj, Francuskoj i Njemačkoj.