Nasljednik modela Volvo V40 imaće električnu verziju

Automobil

Volvo je najavio novu generaciju kompaktnog hečbeka koji će pokušati da preotme dio kupaca modela VW Golf i Ford Focus

Novi Volvo V40 biće dizajniran pod uticajem koncepta 40.2 koji je predstavljen javnosti u maju 2016, piše AutoExpress.

Automobil će dijeliti mehaničku platformu sa SUV modelom XC40, a zahvaljujući većem međuosovinskom rastojanju imaće više mjesta u kabinu u poređenju sa aktuelnim V40. Modularna platforma Compact Modular Architecture (CMA) omogućava i upotrebu novih četvorocilindraskih motora, benzinaca T4 i T5, te dizelaša D3 i D4.

Kako je ova platforma razvijena sa idejom da – osim konvencionalnih motora – u automobil mogu da se ugrade i električni pogonski agregati, novi V40 imaće i plug-in hibridnu varijantu, kao i verziju sa čisto električnim pogonom.

Volvo je otkrio da će kupcima na raspolaganju biti najmanje dvije opcije kada je riječ o veličini i kapacitetu pogonskih baterija.

Bazična varijanta biće jeftinija i omogućavaće manju autonomiju u vožnji, dok će veća baterija biti skuplja ali će obezbijediti da automobil ima veći radijus kretanja – izjavio je šef razvojno-istraživačkog odjeljenja kompanije, Henrik Grin.

Volvo za sada nije otkrio kada bi nasljednik aktuelnog V40 mogao da stigne u prodajne salone, ali očekuje se da to bude 2019. ili 2020.