Svaki treći Amerikanac radije troši novac na kafu nego na investiranje

Finansije

Više od jedne trećine mladih Amerikanaca je prošle godine potrošilo više novca na kafu nego na investiranje, pokazuje istraživanje koje je obuhvatilo iskustva 3.000 odraslih osoba, uzrasta od 18 do 44 godina

Štaviše, 44 odsto njih tvrdi da je potrošilo više novca na poklone, nego na investicije ili štednju, dok  37 procenata mladih Amerikanaca više novca troši na odmor.

Pritom, ljudi nisu nesvjesni o potrebama ulaganja i štednje, već je to jednostavno nešto o čemu ne razmišljaju u trenutku kupovine, tvrdi Noa Kerner, direktor kompanije Akorns i dodaje: Mi smo, kao pripadnici ove kulture, poprilično zavisni od potrošnje. Kupujemo šolju kafe gotovo automatski i bez  razmišljanja o tome šta bi ta 4 dolara mogla da nam znače ako ga uložimo.

Evo jednostavnog primjera: Recimo da potrošite 20 dolara nedeljno na kafu, što znači da na kafu godišnje potrošite 1.040 dolara. Ako umjesto da kupujete šolje kafe, uložite tih 1.040 dolara u štedni fond, svake godine od, recimo, 25. godine do penzionisanja sa 65 godina, na kraju ćete imati više od 170.000 dolara. Ako umjesto toga potrošite 1.040 dolara na kafu svake godine u narednih 40 godina, potrošićete 41.600 dolara na kafu.

Šta kažu stručnjaci?

Ako tek započinjete karijeru i jedva sklapate kraj sa krajem, počnite da štedite – savjetuje Donald E. Bentli, finansijski savjetnik u porodičnoj firmi Family Wealth grupe iz Kentakija. On preporučuje da ostavite sa strane barem polovinu onog iznosa koju Vaš poslodavac izdvaja za Vaše doprinose.

Kada počnete da zarađujete i obrćete nešto više novca, to je idealan trenutak da uštedite 25 odsto Vaše bruto zarade, dodaje Megan Klark, izvršni potpredsjednik Clark & Associates Financial Solutionsa.

Ukoliko, ipak, niste u prilici da izdvajate pomenutu sumu, pokušajte makar da povećavate iznos, koji štedite za 1 odsto godišnje.

U 30-im godinama, cilj je da mjesečno štedite 20 odsto plate, ako možete. Klark kaže da ćete u ovom trenutku želeti da imate barem uštedu iznosa, koji su jednaki jednoj godini vaše trenutne plate, a idealno bi bilo i više.

U 40-im godina nastojte da sačuvate najmanje 20 odsto bruto zarade, što znači da tako spašavate trostruku visinu godišnje plate. U suštini, ako ste i dalje nesigurni oko toga koliko biste trebali da uštedite na godišnjem nivou, odgovor je: Koliko god možete. (Ekonomski online)