Rekordna dobit za Wizz Air u 2016.

Niskotarifna avio-kompanija Wizz Air objavila je rast profita za prošlu godinu od 28%, potvrdivši da Brexit nije izazvao slabiju potražnju kako se u prvi mah mislilo

Dionice ove kompanije skočile su čak 13,3% na 22,04 funte, čemu je doprinijela i najava boljeg rezultata za ovu godinu, iznad procjena analitičara.

Wizz koji se suočava s povećanim pritiskom na cijene karata od strane konkurencije, među kojima su prije svega easyJet i Ryanair, povećao je kapacitete na rivalskim linijama, koristeći prednost niske cijene nafte da zadrži tržišni udjel.

Wizz je saopštio da je u fiskalnoj godini koja se završila 31. ožujka zabilježio rekordnih 246 milijuna EUR profita u odnosu na 193 milijuna EUR u 2016, dok je prihod skočio 10% na 1,57 milijardi eura.

Za tekuću godinu Wizz prognozira neto profit u rasponu 250-270 milijuna EUR, ali je iz uprave upozoreno da najveći dio ovog rezultata ovisi o ljetu i drugoj polovini godine.

Wizz je u prošloj godini prevezao 23,8 milijuna putnika (rast od 19%), dok se u tekućoj godini očekuje skoro 30 milijuna putnika. Popunjenost kabine u prošloj godini porasla je sa 88,2 na 90,1%, dok je veliki pad funte umanjio prihode za 17 milijuna EUR, ali je ovaj pad neutraliziran na drugim linijama širom mreže.