Top pet najluksuznijih modela iz Mercedesove istorije

Automobil

Od predratnog Mercedesa 540 K do savremenog Mercedes-Maybacha S650 Cabriolet

Njemački proizvođač je u okviru Jutjub serijala Best of Benz napravio izbor od pet najluksuznijih automobila iz svoje istorije. Izbor je svakako zanimljiv, mada se mnogi neće složiti sa njim.

Na 5. mjestu ove liste našla se limuzina Mercedes 540 K koja se proizvodila u periodu od 1935. do 1940. Ispod dugačke haube nalazio se 5.4 litarski motor sa osam redno postavljenih cilindara i dva karburatora, koji je isporučivao za to vrijeme moćnih 117 konjskih snaga (86 kW).

Poziciju četiri zauzeo je savremeni Mercedes-Maybach G650 Landaulet, ultimativni luksuzni terenac zasnovan na prethodnoj generaciji G klase. Ovaj model izrađen je u svega 99 primjeraka, a može se opisati kao mješanac G i S klase. Za pogon je upotrebljen V12 bi-turbo motor sa 630 ks (463 kW) i čak 1.000 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Treće mjesto pripada ekskluzivnom Mercedesu S600 iz 1959. u kome su se vozili najbogatiji ljudi planete, ali i najznačajniji političari tog perioda i članovi raznih dinastija.

Poziciju broj dva zauzeo je još jedan savremeni izdanak loze Mercedes-Maybach, model S650 Cabriolet. Ovaj automobil spada u sam vrh najluksuznijih automobila sa otvorenim krovom, a zasnovan je na Mercedesu S klase Cabrio.

Na 1. mjestu ove kratke liste je legendarni Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé, kao jedan od najekskluzivnijih modela u automobilskoj istoriji – napravljena su samo dva primjerka. Ovaj Mercedes iz sredine 1950-tih razvijao je za to vrijeme fantastičnih 290 km/h, a pola vijeka kasnije poslužio je kao inspiracija za još jedan čuveni model – Mercedes SLR McLaren iz 2003.