Korisnici od digitalnog eura očekuju da garantuje privatnost plaćanja

Valuta

Najnovija studija Evropske centralne banke (ECB) pokazala je da građani eurozone očekuje da korišćenje budućeg digitalnog eura bude sigurno i jeftino, ali i da garantuje privatnost plaćanja.

Istraživanje koje je sprovela ECB pokazuje da građane najviše brine mogućnost da pri prelazu na elektronske načine plaćanja mogu izgubiti privatnost u plaćanjima, ključno obilježje gotovog novca.

Tako 43 odsto ispitanika navodi da bi digitalni euro trebalo da garantuje privatnost, 18 odsto njih želi sigurnost plaćanja, a 11 odsto ispitanika ističe mogućnost upotrebe digitalnog eura u cijeloj eurozoni. Devet odsto ispitanika insistira na izbjegavanju dodatnih troškova kao i mogućnosti offline upotrebe (osam odsto ispitanika), navodi ECB.

Polovina ispitanika podržava uvođenje maksimalnog iznosa u digitalnim eurima kojim bi svaki građanin smio da raspolaže odnosno uvođenje “plafona” čije bi probijanje dovodilo do plaćanja penala.

Dvije trećine ispitanika smatra da bi digitalni novac trebalo da bude ponuđen preko posrednika u privatnom sektoru i integrisan u postojeći sistem plaćanja.

Četvrtina ispitanika želi da digitalni euro bude ponuđen u obliku “pametne kartice” ili aplikacije na telefonu kako bi se mogao koristiti za plaćanja offline.

Inače, Evropska centralna banka radi na kreiranju digitalnog eura kao varijante zajedničke evropske valute koja bi trebalo da bude dopuna novčanicama i kovanicama, i koja bi mogla uspješno da parira aktuelnim privatnim kriptovalutama, poput bitcoina ili Facebookovog Diema, prenosi Seebiz.eu.

Digitalni euro trebalo bi da funkcioniše kao direktno potraživanje onoga koji njime raspolaže od ECB, što znači da bi bio sigurniji od računa u komercijalnoj banci i digitalnog novčanika. Kako se navodi, kreiranje digitalnog eura je tek u početnoj fazi i njegovo uvođenje može se očekivati tek za 4-5 godina. Na sličnim projektima rade i druge centralne banke u svijetu, a u tom poslu posebno je napredovala Kina.