Sedam zlatnih pravila Ilona Maska

Kao prvi čovjek niza kompanija – SpaceX, Tesla, Neuralink, Boring – Ilon Mask ima pune ruke posla. Kako 46-godišnji serijski preduzetnik stiže obaviti sve što je potrebno? Evo njegovih sedam savjeta, prenosi Tportal.

– Prečesto sastančenje mora su velikih firmi, a situacija gotovo uvijek s vremenom postaje sve gora. Molim vas, riješite se svih velikih sastanaka za koje niste sigurni da svim učesnicima donose nešto vrijedno. Ako ih održite, neka budu kratki poručuje Mask.

– Sastanke maksimalno prorijedite, osim ako se radi o nečemu što treba krajnje hitno riješiti. Čim riješite problem, prorijedite opet sastanke.

– Izađite sa sastanka, prekinite poziv čim postane jasno kako ne dodajete ništa korisno. Nije nepristojno dići se i otići, već prisiljavati nekog da ostane i gubi vrijeme.

– Ne koristite skraćenice i besmislene riječi za objekte, softver ili procese. Uopšteno govoreći, sve što traži objašnjavanje koči komunikaciju. Ne želimo situaciju u kojoj ljudi moraju naučiti rječnik napamet kako bi mogli funkcionisati u firmi.

– Komunikacija se treba odvijati najkraćim putem nužnim kako bi posao bio obavljen, ne lancem komandovanja. Svaki direktor koji pokuša nametnuti komunikaciju putem lanca komandovanja brzo će potražiti posao negdje drugdje.

– Loša komunikacija između odjela velik je izvor problema. To treba riješiti omogućavanjem toka informacija na svim nivoima. Dakle, ako trebate nešto riješiti i za to trebate direktora drugog odjela, obratite mu se direktno.

– Uvijek se oslonite na zdrav razum kao vodiča. Ako je praćenje firminih pravila u nekoj situaciji očigledno blesavo, toliko da bi moglo završiti u stripu o Dilbertu, pravila treba promijeniti.