Kada je idealno vrijeme da kupite avio kartu?

Travel

Sigurno se pitate koje je vrijeme najbolje za kupovinu karte kako bi ona bila najjeftinija

Na ovo pitanje niko nije mogao da odgovori sa sigurnošću. Bar ne do sada. Sajt CheapAir je upravo objavio rezultate opsežnog istraživanja na ovu temu i dao je neke zanimljive odgovore.

Istraživači su proverili i analizirali 350 miliona tarifa na više od 3.000 različitih tržišta i došli su do saznanja koje je vrijeme idealno za kupovinu najpovoljnije karte. Tražen je period kada su cijene karata za posmatranu rutu u rasponu do 5 posto od najniže moguće cijene karte.

Svijet je podijeljen na tipične regije koje odlikuju slični uslovi i cene. Tako su, na primjer, utvrdili da su karte za Karibe najpovoljnije u januaru nakon završetka udarne turističke sezone. Za ovu destinaciju se takođe pokazalo da se najpovoljnije karte obično kupuju 207 dana pred put.

Oni koji putuju u Kanadu najpovoljniju kartu će naći 66 dana pred planirani polazak. U prosjeku, najniža cijena povratne karte do Kanade je 427 američkih dolara.

Ako putujute u Meksiko i Centralnu Ameriku najjeftinije ćete proći 70 dana pred put, dok je za put u Južnu Ameriku idealno kupiti kartu 110 dana unaprijed.

Kupovina karte za evropske destinacija bi trebalo da se izbjegava tokom juna i jula, jer je tada udarna turistička sezona. Poželjna kupovina je 160 dana unaprijed.

Najviše truda treba za kupovinu karata do Azije, Bliskog istoka, Afrike i Južnog Pacifika. Idealan period za kupovinu se kreće od 120 do 199 dana, ali se naglašava da za pojedine destinacije treba biti izuzetno obazriv, budući da cijene mogu da variraju i do 100 dolara za pojedine destinacija, posebno u Africi i na Bliskom istoku.