Xperia nudi jeftinije telefone

Mobilni

Najjeftiniji Xperia telefon mješavina je kompromisa i dobrih odluka, a na tržištu će se izdvajati velikom baterijom i dobrim ekranom, kao i dizajnom

U odnosu na premijum model Xperia 1 i srednju klasu Xperia 10 i Xperia 10 Plus, novi “budžetski“ model, namijenjen najnižem tržišnom segmentu, Xperia L3, zadržala je prethodni način imenovanja, ali i preuzela najveći dio dizajna. Sony Xperia L3 je i najkompaktniji model, čiji ekran je i dalje velik za klasu, kojoj pripada.

Kompanija Sony dodala je Xperia L3 model u svoj portfolio, kako sama kaže, “korisnicima, koji žele da zabavi dodaju novi, ljepši nivo“.

Xperia L3 ima elegantan ekran u razmjeri 18:9, koji je zaostavština prethodnih generacija i u tome ovaj model ne prati nove Xperia-e, koje imaju 21:9 ekran. Za ovu klasu velik 5.7-inčni HD+ ekran omogućava da vidite jasne detalje uz dobru osvijetljenost u svim uslovima osvjetljenja, zahvaljujući IPS LCD matrici nove generacije. Xperia L3 ima završnu obradu visokog sjaja, a pored toga ovaj telefon je stvoren da traje, jer ga Gorilla Glass 5 staklododatno štiti od slučajnih oštećenja.

Ekran ima 303 ppi i oko njega su vrlo velike ivice, što je još jedan ustupak radi što bolje cijene ovog modela.

Xperia L3 je prvi proizvod u “ulaznoj“ Xperia L seriji, koji ima dvostruku kameru, sačinjenu od sočiva rezolucije 13 MPx i drugog rezolucije 2 MPx, sa kojom imate mogućnost da pravite kreativne fotografije sa Bokeh efektom. Glavna kamera, od 13 MPx, ima optiku f/2.2, piksel od 1.12 mikrona, širokougaona je i podržava PDAF fokusiranje sa bržim zaključavanjem fokusa.

Xperia L3 ima i 8 MPx prednju kameru (f/2.2, 1.12 mikrona piksel, širokougaona), sa novim Portret selfie načinom rada, koji automatski, ukoliko je to potrebno, uključuje niz efekata za uljepšavanje, a to su Soft skin, Skin brightness, Sharp face i Bokeh efekt, koji zamagljuje pozadinu dajući vašoj selfi fotografiji onaj “wow“ faktor. Zanimljivo je i to da Xperia L3, takođe ima i prednje svjetlo, koje vam omogućava da napravite jasniji selfi čak i u mraku.

Baterija je, ako posmatramo Xperia 1 i Xperia X10 liniju, neobično velikog kapaciteta – 3.300 mAh. Sony Xperia prilagođeno punjenje (Adaptive Charging) nadzire telefon tokom punjenja i tako osigurava da baterija ne bude preopterećena, što joj osigurava duži vijek trajanja. Osim toga, Xperia L3 je kompatibilna sa USB Power Delivery punjenjem, što znači da možete puniti telefon samo nekoliko minuta, a dobiti potom sate korišćenja uređaja.

Telefon pokreće MediaTek Helio P22 (MT6762) procesor, uz 3 GB RAM i 32 GB memorije, koja je proširiva microSD karticama kapaciteta do 512 GB. Za povezivanje na raspolaganju su vam: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth v5.0, GPS, LTE, USB 2.0 preko Type-C interfejsa.

Ovaj Sony telefon kod nas će nuditi i FM radio prijemnik.

I na kraju, ne znam zašto je Sony ovo uradio, da nekako uprska sve dobro što je napravio, ali Xperia L3 stiže s Androidom 8.0 Oreo, koji će u nekom trenutku biti nadograđen na Android 9.0 Pie. Za kraj je ostalo samo još da vam kažemo da će Xperia L3 na tržište stići u tri boje: srebrnoj, crnoj i zlatnoj, a biće dostupna u Single SIM i Dual SIM verzijama.

Cijena telefona nije zvanično najavljena, ali strani IT mediji spekulišu da bi ona trebalo da bude oko 200 eura. Ukoliko to bude tačno – Sony ima čemu da se nada u najnižoj klasi ponovo!