Huawei pravi sopstvene verzije Google aplikacija

Mobilni

Nakon što je sredinom ove godine američka vlada uvela sankcije protiv Huawei-ja, između ostalog onemogućili su ovoj kompaniji da na svojim telefonima instalira Android sa osnovnim Google servisima. Izgleda da je Huawei pronašao rješenje za taj problem.

Kompanija je ostvarila saradnju sa Indijskim developerima kako bi napravili sopstvenu alternativu Google Media servisima (GMS). To će omogućiti Huaweiju da dobije sopstvene out-of-box verzije servisa koje im je Google uskratio. Drugim riječima, na Huawei telefonima će se naći alternative za YouTube, Google Drive, Gmail, Maps i druge programe iz game Google-ovih servisa.

Huawei i Honor CEO u Indiji, Čarls Peng, najavio je da će ključne Huawe Media Services (HMS) aplikacije koje se tiču navigacije, plaćanja, gejminga i slanja poruka biti spremne do kraja decembra. Po njegovim riječima, korisnici neće primjetiti razliku između GMS i HMS. Za ovaj zadatak, Huawei je ponudio podsticaj u vrijednosti do 17.000 dolara developerima koji naprave aplikacije za Huawei Media Services koje će korisnicima obezbijediti osjećaj tokom rada na koji su navikli.

I pored uvedenih sankcija, Huawei je ove godine uspio da proda više od 200 miliona telefona. Sa alternativnim servisima, gotovo je sigurno da će sljedeća godina biti još uspješnija, čak i ako američke sankcije ka ovoj kompaniji ne budu ukinute.