Ljetovanje u Hrvatskoj skuplje nego na Majorci i u Turskoj

Prema istraživanju koje je proveo britanski “The Sun” sedmodnevni odmor u Zadru ispada skuplji nego u Paposu na Kipru, Marmarisu u Turskoj, na Majorci i Kosti del Sol u Španiji te bugarskom ljetovalištu Sani Bič.

Poređenje je, navode, pokazalo i kako je Hrvatska jedina uz Tursku priuštila i dizanje cijena.

“Odmor u Turskoj ove je godine tražena roba i za 4,6-odstotni rast troškova u Marmarisu nema se šta reći. Hrvatska ipak dijeli sudbinu većine mediteranskih zemalja koje se bore s padom potražnje u odnosu na lani i zbog toga spuštaju cijene i dvadesetak odsto pa zadarsko poskupljenje od 12,7 odsto itekako bode oči”, navodi britanski list.

Naduvane cijene, dio su jadranskog folklora, ali za šefa Hrvatskog udruženja turizma Veljka Ostojića istina o cijenama ipak ima više lica.

“Svako poređenje s konkurencijom dobro je da nam pokaže kontekst tržišta na kojem svi zajedno radimo. Iako se mi s konkurencijom ne bismo trebali boriti cijenama, već kvalitetom, koji onda dopušta nešto više cijene, ne smijemo dopustiti da percepcija Hrvatske bude da smo preskupi. Ono čega moramo svi biti svjesni jeste da imamo najveći PDV na Mediteranu i da u tim uslovima imamo jako ograničen manevarski prostor kod određivanja cijena”, kazao je za “Večernji list” direktor Hrvatskog udruženja turizma Veljko Ostojić.