Mask upozorio radnike: Imamo novca za još 10 mjeseci

Finansije

Proizvođač električnih automobila Tesla Motors uskoro će ostati bez novca ako se ne dogode ozbiljne promjene u smislu smanjenja troškova.

Izvršni direktor Tesle, Elon Mask, rekao je svojim radnicima kako će kompanija ostati bez novca za deset mjeseci ukoliko se nešto ozbiljno ne promijeni.

U mejlu koji je Mask proslijedio američkim medijima on navodi kako su mjere smanjenja troškova u kompaniji nužne bez obzira što je Tesla u ovoj godini zaradila 2,7 milijardi dolara.

Mask i Zak Kirkhorn, odnedavno direktor finansija u Tesli, pregledaće sve troškove bilo koje vrste širom svijeta, uključujući plate, putne troškove, najmove, doslovno svaku uplatu koja odlazi s bankovnog računa kompanije, navedeno je u mejlu.

Tesla je završila prvi kvartal 2019. godine s 2, 2 milijarde dolara zarade u gotovini. Međutim, kompanija je izgubila 702 miliona dolara, pa je Mask u aprilu izjavio da će Tesla morati na „spartansku dijetu“.

Kompanija se potom izvukla i podigla prihode na 2,7 milijardi dolara. „Ovo je veliki novac ali nam daje samo deset mjeseci da ne doživimo bankrot“, kaže Mask.

Ovo nije prvi put da je američki milijarder najavio finansijski krah Tesle. On je prije godinu dana rekao da će kompanija ostati bez novca usljed proizvodnje famoznog Modela 3.

O tom automobilu govorilo se kao o automobilu koji bi iz korjena trebalo da promijeni automobilsku industriju.

Mask je nedavno najavio i da planira da otpusti blizu 3.000 radnika.