NBA želi još neko takmičenje, hoće li dobiti kup?

Sport

Komesar NBA lige Adam Silver uzburkao je javnost najavom “da postoji mogućnost da se u budućnosti uvede paralelno takmičenje u NBA ligi, po ugledu na evropski fudbal, kako bi se timovi borili za još jedan trofej”.

“Moja je dužnost da sve vrijeme gledam na koji način funkcionišu i napreduju druge organizacije i sportovo i pokušam da naučim nešto novo. U ovom slučaju, evropski fudbal ima brojne stvari koje bi trebalo usvojiti. Znam da će tradicionalisti reći da nikoga ne bi zanimalo to novo takmičenje i taj drugi trofej, ali moj odgovor je da naša organizacija ima mogućnost da kreira novu istoriju i tradiciju”, kazao je Silver Marku Stajnu iz Njujork Tajmsa.

On je rekao da je ta ideja još uvijek u razvojonoj fazi, i da treba imati u vidu da se bliži 75. godišnjica NBA lige. On je kao primjer uzeo englesku Premijer ligu, za koju je rekao da je najgledanija na svijetu, a stara je samo 27 godina.

Ideje o kojima se razmišlja je turnin tokom Ol-star vikenda, kao i opcija za drugi turnir koji bi se odigrao po završetku ligaškog dijela i koji bi služio da ekipe izbore dodatni plasman u plej-of.

Kako je naveo Mark Stajn, iako deklarisan kao “čovjek sokera”, ovakve promjene bi se kosile sa američkom sportskom tradicijom koja, za razliku od evropskog fudbala, prepoznaje samo jednog šampiona.

Drugi potencijalni trofej bi to razvodnio, a kako navodi, zato se i titule šampiona divizija i konferencija u američkoj javnosti ne uzimaju za ozbiljno.