Počinje prodaja revolucionarnog Mazda Skyactiv-X motora

Automobil

Mazda je u sredu započela prodaju nove „trojke“ sa Skyactiv-X benzinskim motorom. U japanskom proizvođaču kažu da kupci već mogu da poruče Mazdu3 Skyactiv-X u cijeloj Evropi, a prve isporuke su planirane za jesen.

Zahvaljujući Mazdinoj tehnologiji kompresionog paljenja (SPCCI), 4-cilindarski 2.0 Skyactiv-X je prvi benzinski motor na svijetu koji kombinuje sistem paljenja pomoću varnice, karakterističan za benzince, sa kompresionim sistemom paljenja tipičnim za dizelaše.

Nova Mazda3 Skyactiv-X raspolaže sa 180 KS i 224 Nm maksimalnog obrtnog momenta, a u japanskoj kompaniji tvrde da u limuzinskoj verziji ovaj motor postiže emisiju od svega 96 g CO2/km, dok je prosječna potrošnja 4,3 l/100 km.

Mazda3 sa ovim pogonskim agregatom takođe je opremljena “blagim”, 24-voltnim hibridnim sistemom, koji ima za cilj smanjenje emisije štetnih gasova i nižu potrošnju goriva, regenrešući energiju pri usporavanju i kočenju automobila.

Nova “trojka” sa Skyactiv-X motorom dostupna je u obe karoserijske varijante – hečbek i sedan, a snaga se prenosi putem manuelnog ili automatskog mjenjača.

Osim toga, u hečbek verziji na raspolaganju je i opcioni pogon na sva 4 točka.