Dojče banka pristala da plati 16,2 miliona dolara SEC-u zbog namještanja poslova

Banke

Dojče banka je pristala da plati 16,2 miliona dolara za izmirenje građanskih optužbi da je godinama unajmivala rođake vladinih službenika kako bi osvojila poslove u Kini i Rusiji.

Nagodba njemačke banke sa Američkom komisijom za hartije od vrijednosti čini najnoviju odluku za banku za izmirenje potraživanja proisteklih iz dugogodišnje istrage prakse zapošljavanja na Vall Streetu.

Od 2006. do 2014. godine, Dojče Bank je davala poslove djeci bogatih i moćnih zvaničnika “kao ličnu korist zvaničnicima kako bi na njih neprimjereno uticali da pomognu banci u pribavljanju ili zadržavanju poslova”, navodi se u DIK-u.

Dojče Banka nije ni priznala ni demantovala navode da je prekršila Zakon o stranoj korupcijskoj praksi, navodi SEC, koji kaže da je banka dobila kredit za svoju saradnju i napore za sanaciju.

„Dojče banka je pružila značajnu saradnju DIK-u u istrazi i sprovela brojne korektivne mjere kako bi poboljšala prakse zapošljavanja banke“, rekao je portparol banke.

Novčana sredstva koja je banka pristala da isplati znatno su manja od 264 miliona dolara koje je  JPMorgan pristao da plati tokom 2016. godine u nagodbama sa SEC-om i Ministarstvom pravde SAD-a.

Takođe je niži od ugovora vrijednog 77 miliona dolara koji je Credit Suisse postigao prošle godine sa američkim vlastima.

Američki regulator hartija od vrednosti naveo je pet primjera u nagodbi sa Dojče Bankom, uključujući jednog sina višeg rukovodioca u ruskom državnom entitetu koji je bio privremeni radnik u moskovskoj kancelariji banke i zatražio je transfer u London.