Ove aplikacije tajno skidaju novac sa računa

Mobilni

Zlonamjerni softver Joker u pozadini tiho klikne na oglas u sklopu aplikacije i tajno umjesto vas obavi prijavu na servis online koji se plaća, a vi ostanete bez para na računu.

Joker, zlonamjerni softver nazvan po zlikovcu iz serijala o superheroju Betmenu, do sada je pronađen na 24 aplikacije za Google-ov operativni sistem Android koje su sve donedavno bile dostupne za preuzimanje u Google Play Store-u.

Prije nego što su u Google-u uspjeli da ih uklone, te aplikacije su preuzete i instalirane više od 472.000 puta. Dok se ne ustanovi da li ima još zaraženih aplikacija, teško je sa sigurnošću proceniti koliko je još uređaja potencijalno ugroženo.

Ali, jedno je sigurno. Ako ste preuzeli i instalirali neku od ovih aplikacija, odmah ih izbrišite:

Advocate Wallpaper
Age Face
Altar Message
Antivirus Security – Security Scan
Beach Camera
Board picture editing
Certain Wallpaper
Climate SMS
Collate Face Scanner
Cute Camera
Dazzle Wallpaper
Declare Message
Display Camera
Great VPN
Humour Camera
Ignite Clean
Leaf Face Scanner
Mini Camera
Print Plant scan
Rapid Face Scanner
Reward Clean
Ruddy SMS
Soby Camera
Spark Wallpaper

Joker je otkriće stručnjaka za bezbjednost računara Aleksejsa Kuprinsa. Svrha mu je da uzme novac žrtvama pretplatom na razne servise koji se plaćaju, simulirajući postupak koji bi korisnik obavio pri prijavi.

U pozadini tiho klikne na oglas u sklopu aplikacije i tajno obavi prijavu kad se spoji sa web odredištem na kojem je servis.

Zatim pristupi SMS porukama žrtve i kopira poslat autorizacijski kod kako bi dovršio postupak prijave. Sve, naravno, bez vašeg znanja i odobrenja.

Kuprins je objavio kako se potencijalne žrtve nalaze u 37 država, među kojima su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Australija, ali i države Evropske unije i Azije. Neke od zaraženih aplikacija nisu imale regionalna ograničenja. Ako ste preuzeli i instalirali sporne aplikacije, za svaki slučaj provjerite istoriju transakcija u banci.