Lamborgini Sian – Najmoćniji hiperautomobil brenda

Limuzine

Lamborghini Sian, najnoviji hiperautomobil ograničenog izdanja slavnog brenda, predstavljen je u formi digitalnih renderinga prije svog zvaničnog debija na sajmu automobila u Frankfurtu.

Ovo nije samo najmoćniji ulično legalni Lamborghini model, već je prvi proizvodno elektrifikovani automobil sa njihovim pečatom takođe. Sličan Veneno i Centenario ograničenim izdanjima, novi Sian je konstruisan na osnovu teško modifikovanog Aventadora.

U srcu ovog automobila nalazi se isti 6.5 litarski V12 motor sa unutrašnjim sagorevanjem koji koristi SVJ, a on je praćen hibridnim sistemom od 48 volti. I dok V12 pogonski sklop izbacuje 774 konjske snage, što je za petnaest više u odnosu na Aventador SVJ, njegov hibridni sistem mu dodaje još 34 konja, što ukupno daje cifru od 807 KS. Prema Lamborghini brendu, elektirčni motor je smješten između motora i transmisije, a svoju snagu dobija od superkondenzatora. Hibridni sistem ne nudi samo pojačanje snage pod snažnim ubrzanjem, već daje bolju kilometražu i može samostalno pokretati ovaj automobil pri niskim brzinama.

Kao što smo već pomenuli, novi Lamborghini Sian je najmoćniji ulično legalni automobil slavnog brenda, što znači da će imati cifre performansi na kojima mu mnogi mogu pozavidjeti. Iz Lamborghini brenda tvrde da je Sianu potrebno samo 2.8 sekunde za ubrzanje od nula do sto na sat, dok mu je maksimalna brzina elektronski ograničena na 350 kilometara na čas.

Što se estetike tiče, silueta novog Sian modela podsjeća nas na Aventador, ali su elementi unutrašnjeg dizajna sasvim drugačiji. On sadrži dosta radikalnih dizajnerski elemenata koje smo mogli ranije da vidimo na Terzo Millennio konceptu, uključujući dramatični dizajn farova i nosa. Oštre linije nastavljaju se na profilu, ali i zadnjem dijelu automobila, kojim dominira šest heksagonalnih LED farova, uz masivni difuzer sa integrisanim cijevima izduva.

“Najbrži Lamborghini mora biti vizuelna i simfonijska poslastica, savršeno upečatljiva za sve one koji prođu pored njega”, kaže Mitja Borkert, šef dizajna Lamborghini brenda. “On je inspirsan Countach modelom, ali predstavlja ikonu futurizma, ne retrospektivu”.

Samo šezdeset tri Siam modela će biti konstruisana, a njihova cijena je 3.6 miliona dolara. Nažalost, i prije prvog javnog debija, sve šezdeset tri jedinice su prodate.