Fortenova grupa preuzima Mercator, nakon Slovenije i Hrvatske ulaze u BiH

Region

Procedura prenosa dionica Mercatora u Fortenova grupu je u toku, saznaje Klix.ba. Fortenova grupa je dioničarsko društvo koje je naslijedilo poslovanje Agrokora u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kao i Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

Fortenova grupa je krajem augusta 2019. godine Evropskoj komisiji, regulatoru za zaštitu tržišnog udjela na nivou EU, podnijela prijavu namjere koncentracije Mercatora za Sloveniju i Hrvatsku. Po sprovođenju svih formalnih procedura, Mercator će biti prenesen na Fortenova grupu te će u njenom sistemu nastaviti svoje redovno poslovanje.

Mercator je prošle godine krenuo u projekt monetizacije, što u praksi znači prodaju nekretnina, a zatim njihovo uzimanje u najam, s krajnjim ciljem smanjenja duga koji se mjerio stotinama miliona eura.

Prošle godine Mercator je u Sloveniji prodao 10 nekretnina austrijskoj grupaciji Supernova nakon čega su dio objekata uzeli u najam.

Mercator radi na prodaji zemljišta i poslovno-trgovačkog objekta u velikog objekta u Koperu, a u istom valu je planirana i prodaja još 12 nekretnina u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Među njima je i najveći Mercatorov centar u BiH, onaj u sarajevskoj ulici Ložionička te na Dobrinji. U ponudi za prodaju su i objekti u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli. Na listi za prodaju su i nekretnine u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Beogradu i Novom Sadu.

U posljednje dvije godine neto dug Mercatora smanjen je za skoro 200 miliona eura. Prošlog mjeseca dug je iznosio vrtoglavih 667 miliona eura.

Prvog aprila ove godine Agrokor je otišao u iistoriju, a rad je zvanično počela Fortenova grupa koja je preuzela dotadašnje poslovanje Agrokorove grupacije kompanija. Ukupno 159 firmi koje su bile u sastavu Agrokor grupe je nastavilo poslovanje pod istim imenom, ali uz dodatak riječi plus. Tako je Konzum od aprila Konzum plus, Jamnica je prešla u Jamnica plus i tako redom.