Strmoglav pad dobiti najvećeg azijskog proizvođača nafte i gasa

Ekonomija

Kompanija PetroChina, najveći azijski proizvođač nafte i gasa, izvijestila je danas o naglom padu dobiti u trećem tromjesečju.

To je, kako je saopšteno, posljedica nižih globalnih cijena energenata i usporavanja rasta tražnje na domaćem tržištu gasa.

Neto dobit kompanije u periodu jul-septembar iznosila je 8,83 milijarde juana (1,25 milijardi dolara), što je za 58,4 odsto manje u poredjenju sa istim periodom prošle godine i najslabiji kvartalni rezultat u ovoj godini, navodi se u dokumentu kompanije dostavljenom Honkoškoj berzi, a prenosi agencija Rojters.

U devet mjeseci 2019. godine, neto dobit kompanije je, u odnosu na isti period prošle godine, pala za 23,4 odsto na 37,25 milijardi juana, objavila je ova energetska kompanija u državnom vlasništvu.

„Usljed sve kompleksnijeg i rigidnijeg globalnog ekonomskog i trgovinskog okruženja, međunarodne cijene nafte pale su tokom protekle godine“, dodaje se u saopštenju.

Kvartalni prihodi PetroChina su, na godišnjem nivou, porasli za 1,8 odsto na 618,14 milijardi juana, dok su u devet mjeseci tekuće godine uvećani za 5,1 odsto na 1.810 milijardi juana.

Iz kompanije je, takođe, saopšteno da je njen posao sa uvozom prirodnog gasa uknjižio neto gubitak od 21,76 milijardi juana od januara do septembra ove godine, što je još lošiji rezultat u odnosu na 19,96 milijardi juana gubitaka uknjiženih u istom periodu prošle godine.