Facebook i Google ne žele plaćati medijima

Ekonomija

Američki tehnološki div utvrdio je u prijavi australijskom regulatoru tržišnog takmičenje da vijesti predstavljaju “vrlo mali djelić” korištenog sadržaja kod prosječnog korisnika

“Kad bismo ukinuli novinske sadržaje, uvjereni smo da uticaj na Facebookove financijske pokazatelje u Australiji ne bi bio značajan“, saopštio je Facebook u blagoj prijetnji bojkotovanja lokalnih novinskih kompanija.

Dodao je da bi, s obzirom na društvenu vrijednost i korist za medije, želio nastaviti prenositi objave novinskih kuća.

Slijedeći druge zemlje, Australija će predstaviti planove kojima želi prisiliti Facebook i Google na podjelu prihoda od oglašavanja koje zarađuju od vijesti objavljenih na tim platformama.

Inicijativu su snažno podržale dvije najveće australijske medijske kompanije – Rupert Murdok Nevs Corp i Nine Entertainment.

Tvrde da su krizu koja preplavljuje novinsku industriju širom svijeta uglavnom prouzrokovali Google, Facebook i druge velike tehnološke kompanije koje su uzele ogromnu većinu prihoda od internetskog oglašavanja, bez poštene nadoknade medijskim kompanijama.

U Australiji su News Corp, Nine i druge medijske kuće prisiljene smanjiti broj zaposlenih u redakcijama. Više od 170 redakcija i medija su privremeno obustavili rad ili su zatvoreni zadnjih godina.

Australijski regulator tržišnog takmičenja ACCC procijenio je da Google i Facebook zajedno zarađuju oko šest milijardi dolara od oglašavanja u toj zemlji.

Vodeće medijske kuće zahtijevaju da te dvije kompanije svake godine plaćaju najmanje 10 posto tog novca lokalnim novinskim organizacijama.

Google je prošlog mjeseca odbio zahtjev pa je saopštio da od oglašavanja povezanog s vijestima zaradi godišnje samo 10 miliona dolara.