Prva žena urednik Financial Timesa poslije 130 godina

Rula Kalaf biće prvi ženski urednik “Financial Timesa” (FT), a na toj poziciji naslijediće Lajonela Barbera, koji je već 14 godina bio urednik.

Barber je, u mejlu koji je poslao osoblju, najavio je da će njegova 34-godišnja karijera u novinama biti završena u januaru. Napisao je kako je odgovornost koju je do sada imao predstavljala “rijetku prilivegiju i zadovoljstvo”, i da će na njegovo mjesto doći trenutna zamjenica Rula Kalaf.

Rula Kalaf je druga najvažnija osoba u redakciji FT od 2016. godine. Vodila je računa o strateškom planiranju i inicijativama kao što je “Trade secrets”, novi servis koji se bavio vijestima o globalnoj trgovini.

Bila je odgovorna i za više od stotinu stranih dopisnika, kao i za izvještavanje za vrijeme Iračkog rata i Arapskog proljeća 2011. Izjavila je kako je “uzbuđena” što će biti na čelu “najveće medijske organizacije na svijetu”.

Tokom vremena koje je proveo kao glavni urednik, Barber je bio jedan od najzaslužnijih za dolazak mnogih oglašivača u digitalno izdanje FT, što je omogućilo da ovaj časopis ima čitalačku publiku od preko milion ljudi.

Ovaj finansijski časopis osnovan je 1888. godine, a novi vlasnik je 2015. godine postala Nikei Grupa, najveća japanska medijska organizacija, za cijenu od 844 miliona funti.