Narodna banka Srbije kupila još 9 tona zlata

Region

Guvernerka Jorgovanka Tabaković, potvrdila da je Narodna banka Srbije u oktobru kupila devet tona zlata.

Ovo se desilo prvi put na međunarodnom tržištu, a na predstavljaju mjesečnog izvještaja o inflaciji, guvernerka je rekla da Srbija može da se pohvali diverzifikacijom deviznih rezervi najkvalitetnijom aktivom a da su bruto devizne rezerve NBS premašile 14 milijardi eura.

Kupljeno zlato nalazi se u švajcarskoj Centralnoj banci, za slučaj bilo kakve odbrane od rizika u međunarodnom okruženju.

– Nova projekcija NBS je da će rast bruto domaćeg proizvoda Srbije ove godine biti 3,6 odsto, umjesto ranije prognoziranih 3,5 a moguće je da će rast biti i veći.

Iinflacija u Srbiji je i dalje niska i stabilna, a očekivanja su da će tako biti i u narednom periodu. Trenutno, Srbija ima 30,4 tone zlata što je oko 10 procenata neto deviznih rezervi zemlje. U protivvrijednost to je 1,23 milijarde eura. Od ukupne količine zlata, 21 tona je u proteklom periodu kupljena od Rudnika Bor a devet tona u inostranstvu. Riječ je o zlatu visoke finoće, koja u prosjeku iznosi 99,1 procenat.

Najveće rezerve zlata i deviza u Evropi od 679,3 milijarde dolara ima Švajcarska. Od zemalja regije najveće rezerve, dakle, ima Srbija a slijedi je Bosna i Hercegovina sa 5,37 milijarde, dok se pri samom dnu ljestvice smjestila Slovenija sa 3,13 milijarde.