Gazprom prodao udio od 3,6% za tri milijarde dolara, kupac nepoznat

Ruski gasni div Gazprom objavio je da je pribavio gotovo tri milijarde dolara prodajom 3,6 odsto vlasničkog udjela kupcu čiji je identitet nije objavljen.

Agencije prenose da su dionice prodate preko Gazpromove podružnice, uz popust od 11 odsto u odnosu na cijenu na zatvaranju tržišta prošle srijede.

Udio od 3,6 odsto čine trezorske dionice koje su prodate po cijeni od 220,72 rublja po dionici, što znači da je kompanija prodajom ostvarila prihod od 187,7 milijardi rubalja (2,95 milijardi dolara).

Ruska kompanija je sličnom transakcijom u julu prodala 2,9 odsto vlasničkog udjela, uz popust od pet odsto, za 2,2 milijarde dolara.

Iako Gazprom nije dužan da objavi imena kupaca budući da su kupljeni udjeli manji od pet odsto, podaci Moskovske berze pokazuju da je u najnovijoj transakciji dionice kupio samo jedan kupac, ocjenjuje Reuters.

U Gazpromu nisu odgovorili na upit Reutersa da daju komentar o informaciji o prodaji dionica.

“Najvažniji rezultat dvije transakcije Jeste da su se u novoj dioničarskoj strukturi pojavili novi dioničari s ukupnim udjelom od 6,5 odsto”, piše u bilješci klijentima Sberbank CIB.

“Nije sigurno da su novi ulagači strateški, iako ukupni iznos ulaganja od 5,1 milijardi dolara upućuje na zaključak da jesu”, dodaju u Sberbank CIB-u.