Mančester Siti zvanično najvrjedniji klub na svijetu

Američka investiciona firma „Silver lejk” otkupila je nešto više od 10% engleskog fudbalskog kluba Mančester Sitija za pola milijarde dolara, čime je to sportsko udruženje zvanično postalo najvrjednije na svijetu.

Financial Times izvještava da je ovim dogovorom tržišna vrijednost Mančester Siti dostigla 4,8 milijardi dolara, a da će vlasnik kluba, City Football Group (CFG), svježi kapital upotrijebiti za dalju ekspanziju poslovanja.

„Silver lejk” je do sada uglavnom ulagao u tehnološke kompanije iz Silicijumske doline, ali je u prethodnim godinama počeo da investira u industriju zabave, kupovinom franšize Ultimate Fighting Championship (UFC).

Američki investitori su, navodno, prije ovog posla pokušali da otkupe udio u drugim evropskim klubovima, uključujući i londonski Čelsi.

CFG je holding kompanija koja upravlja sa više fudbalskih klubova, u vlasništvu je „Abu Dabi Junajted Grupe, dok su dvije kineske kompanije manjinski partneri.

Forbes je sredinom ove godine vrijednost Mančester Sitija procijenio na 2,7 milijardi dolara, čime je završio na petom mjestu tabele najskupljih sportskih društava.

Po toj procjeni, prvo mjesto zauzeo je Mančester Junajted, sa procijenjenom vrijednošću od 4,2 milijardi.