Privatna kompanija preuzima sve .org domene

“Ethos Capital”, koji je osnovan u maju ove godine, kupio je “Public Interest Registry”, u okviru kojeg se nalaze svi .org domeni na internetu, a koji ih je trenutno oko 10 miliona. Potpuno preuzimanje je najavaljeno za prvi kvartal 2020. godine.

Neprofitne organizacije, koje zakupljuju većinu .org domena, sa strahom su dočekale ovu vijest, a u okviru Nacionalnog savjeta neprofitnih organizacija je organizovano potpisivanje peticije protiv prodaje, koja za sada ima 8.900 potpisa.

Njihova zabrinutost je izazvana strahom od mogućeg poskupljenja cijene korišćenja .org domena, kao i od eventualne cenzure.

“Zabrinuti smo, ne samo zbog kupovine, već zbog toga što ona podrazumijeva i ukidanje postojećih ograničenja cijena, koje su do sada štitile neprofitne organizacije od mogućih velikih poskupljenja korišćenja .org domena”, objašnjava Rik Koen, operativni direktor savjeta, u izjavi za “CNN”.

“Public Interest Registry”, koji je predmet sporne kupovine, osnovan je 2002. godine sa ciljem da bude jedinstvena organizacija koja će upravljati .org domenom.

Odgovarajući na zabrinutost i negativne komentare, iz kompanije “Ethos” podsjećaju da je u periodu od 1995. do 2003. godine “Public Interest Registry” već bio u vlasništvu kompanije koja nije neprofitna.

Ipak, strah dodatno podgrijava i činjenica da novi vlasnik posluje samo šest mjeseci i da je sporno preuzimanje jedna od prvih investicija ove kompanije.

Džon Nevet, novi direktor “Public Interest Registry”-a izjavio je da “Ethos” nije bio jedini zainteresovan za kupovinu, ali da je imao najbolju ponudu, i dodao: “Mislim da je ovo dobro za korisnike jer ćemo biti fleksibilniji po pitanju ulaganja.”

Trenutna cijena korišćenja .org domena iznosi oko 10 dolara godišnje, a u saopštenju novih vlasnika navodi se da je plan da ovaj domen i u budućnosti ostane pristupačan i povoljan, a da bi cijena korišćenja mogla da skoči za najviše 10 procenata: “Ako imate jedan domen, a cijena mu poraste za jedan dolar godišnje, izvjesno je da nećete biti u problemu.”

Nagovještavajući da je promjena cijene, zapravo, uperena protiv onih koji trguju .org domenima, iz “Ethos”-a dodaju: “Ako imate 50.000 domena, zauzimate ih i blokirate, onda će ova promjena značajnije uticati na vaše troškove.”