Ruska vlada planira da postane većinski vlasnik Sberbanke

Banke

Ruska vlada planira da koristi Nacionalni fond za bogatstvo države (NWF) za kupovinu udjela centralne banke u Sberbank.

Ministar finansija Anton Siluanov izjavio je da Rusija raspravlja o tome treba li centralna banka i dalje da drži kontrolni udio u najvećem zajmodavcu u zemlji, potvrđujući raniji Rojtersov izvještaj. Drugi izvor je rekao da će Centralna banka prema planu svu dobit od prodaje Sberbanke prebaciti u državni budžet.

Trenutno Centralna banka posjeduje 50% plus jednu dionicu Sberbanke, što vrijedi 2,8 triliona rubalja (45,45 milijardi USD) na temelju trenutne tržišne kapitalizacije Sberbanke. Ministarstvo finansija, koje upravlja NWF-om, odbilo je da komentariše ove navode, kao i Centralna banka.

Oleg Osipov, portparol premijera Dmitrija Medvedeva, rekao je Rojtersu da vlada nastavlja s raspravom o tom pitanju, ali da nije donesena konačna odluka. U odvojenom razgovoru za Rojters izvršni direktor Sberbank German Gref rekao je da Sberbank nije učestvovala u razgovorima, ali je spremna da sarađuje s ministarstvom finansija ukoliko ono postane njen novi većinski dioničar.
– Ne vidim ovdje nikakvih problema. Mogla bi postojati neka pitanja vezana uz prelazno razdoblje. Koliko znam, još uvijek nije donesena konačna odluka – rekao je Gref.