Srbija uvodi plaćanje skeniranjem QR koda

Good Idea

Građani Srbije uskoro će moći da među prvima u Evropi u svakoj prodavnici u zemlji plate robu skenirajući svojim telefonima QR koda sa proizvoda.

Riječ je o nastavku širenja mreže usluga instant plaćanja što je posebno važno za trgovce koji će na ovaj način istog trenutka dobiti novac za prodatu robu, umjesto da čekaju po nekoliko dana, kako je to inače slučaj kada se plaćanje obavlja karticama, kažu za Tanjug u Narodnoj banci Srbije.

S druge strane, širenjem novih usluga u oblasti “e-plaćanja” smanjuje se količina keša u opticaju što je praksa u brojnim razvijenim zemljama svijeta.

Za lidera po tom pitanju smatra se Švedska koja je zacrtala plan da do 2023. godine postane društvo bez gotovine.

Kada je riječ o plaćanju skeniranjem QR koda, u Narodnoj banci Srbije kažu za Tanjug da je pri kraju postupak “instalacije” ovakvog načina plaćanja.

“Riječ je o nečemu što je i za Evropsku uniju praktično tek u planu, dok naša zemlja na ovom sistemu plaćanja uveliko radi”, ističe viceguverner NBS Dragana Stanić.

NBS je 2018. godine uvela mogućnost instant plaćanja u Srbiji pa se transferi novca mogu obavljati tokom 24 časa, sedam dana u nedjelji, 365 dana u godini i to za sekundu ili dvije.

U Srbiji se svakog mjeseca izda najmanje 15 miliona računa, za struju, telefon, infostan i druge usluge koje građani plaćaju.

Plaćanje telefonom, odnosno skeniranjem QR koda, samo je jedan od načina da se izbjegne dugo stajanje u redovima ispred šaltera, ukazuje Vladimir Vasić generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS).

Kada je riječ o sigurnosti ovog tipa plaćanja, Vasić kaže da su UBS i NBS zajedno ustanovili pravila šta tačno treba da sadrži QR kod te da se sistem oslanja na iskustva, praksu, domaće i međunarodne zakone.

“S obzirom da Srbija želi da uđe u EU i većina naših zakona i sistema zaštite se oslanja na standarde koji postoje u EU”, objašnjava Vasić i napominje da su banke u zemlji spremne za plaćanje skeniranjem QR koda.

Svakoj državi je u interesu da ima što manje gotovine jer upotreba keša, osim rizika da bude ukraden, zahtijeva skupe procedure čuvanja, transporta, skladištenja…