Nova akvizicija stvara novog globalnog igrača u plaćanjima

Akvizicije

Ovaj ugovor obilježava kontinuiranu konsolidaciju u platnom prometu, spajajući svjetsku pamet u digitalnom plaćanju s tradicionalnim snagama Ingenica u trgovačkim terminalima i uslugama.

S oko 20.000 zaposlenih u 50 zemalja, kombinovana grupa nudiće usluge plaćanja za gotovo milion trgovaca i 1.200 finansijskih institucija. Dvije kompanije zajedno imale su projektovani neto prihod u 2019. godini od 5,3 milijarde eura i operativnu zaradu od 1,2 milijarde eura.

Transakcija će ovim kompanijama pružiti mogućnosti u kontinentalnoj Evropi, spajajući snažni položaj Ingenica u Njemačkoj, nodrijskim zemljama i Francuskoj, s vodećim pozicijama Worldlinea u Beneluksu, Švajcarskoj i Austriji, te će pružiti proširenu geografsku pokrivenost pristupom tržištima u SAD-u, Latinske Amerike i Azija-Pacifika.

Worldline-ov tender za Ingenico sastoji se od 81% udjela i 19% gotovinske transakcije, pri čemu se očekuje ušteda od oko 250 miliona eura do 2024. godine.

Ponuda podrazumijeva premiju od oko 16% na trenutnu tržišnu kapitalizaciju kompanije Ingenico od oko 6,7 milijardi eura.

Ingenico je već neko vrijeme bio vruća meta kao što je prethodno bio u pregovorima s Natixisom, Edenredom i WorldPayom.

Međutim, nisu svi tržišni komentatori uvjereni u prednosti Worldline-ove ponude, a analitičari Quest-a preporučuju da “ulagači, ako mogu, odlučiti se za gotovinu, prodati svoje dionice, tražiti veću cijenu ili potražiti drugog potencijalnog kupca.