Indijski menadžeri vladaju biznisom

Lider

Njih dvojica su se pridružili sve većem broju svjetskih izvršnih direktora indijskog porijekla a vode neke od najzvučnijih svjetskih konglomerata, uključujući Microsoft i Google, prenosi Investitor.

Slijedi spisak izvršnih direktora indijskog porijekla i kompanije koje vode:

Shantanu Narayen, Adobe

Sundar Pichai, Alphabet, matična kompanija Googlea

Satya Narayana Nadella, Microsoft

Rajeev Suri, Nokia

Punit Renjen, Deloitte

Vantski “Vas” Narasimhan, Novartis

Ajaypal “Ajay” Singh Banga, Mastercard

Ivan Manuel Menezes, Diageo

Niraj S. Shah, Wayfair

Sanjay Mehrotra, Micron

George Kurian, NetApp

Nikesh Arora, Palo Alto Networks

Dinesh C. Paliwal, Harman International Industries

CNN nam donosi šest ključnih faktora zašto su profesionalci indijskog porijekla sve češći na rukovodećim mjestima velikih svjetskih kompanija:

1. Prihvatanje promjena i neizvjesnosti

Svaka kompanija se bori s nekim oblikom udara i promjena. Sada zamislite Indiju, zemlju s više od milijardu ljudi, desetine jezika, neujednačenu infrastrukturu. Na svakom koraku je neizvjesnost, uključujući i osnovne stvrari poput toga da li će ujutro biti vode.

To podrazumjeva i prihvatanje okolnosti koje su van naše kontrole i potrebu istrajnosti i strpljenja. Ta vrsta prilagođavanja nestabilnosti osnovnim životnim okolnostima pomaže lakšem snalaženju i u korporativnoj birokratiji.

2. Vidjeti iza ugla

Sposobnost predviđanja onoga što oblikuje tržište nužna je osobina lidera. Indijci su posebno sposobni za to zahvaljujući skupljanju informacija i neprestanom, možda nesvjesnom, konstantnom pravljenju plana B.

3. Sve se mjeri

Ne samo što su dobri u matematici, Indijci su nadareni za maksimizovanje rezultata kako bi napredovali. U gužvi od preko milijardu ljudi, od malena su forsirani na borbu i rezultate jer se sve svodi na izglede.

Šanse za upis u vrtić, gimnaziju, a zatim i fakultet; ispiti za rad u državnoj službi; vize za lutriju za inostranstvo. Skupljaju podatke o svemu i imaju besprijekornu statistiku, posebno o sopstvenim šansama da ostvare cilj.

4. Obrazovanje

Indijski imigranti su među najobrazovanijim u SAD; prema zvaničnim istraživanjima, 77,5% njih je imalo diplomu ili višu diplomu u 2016. – najveći udio u odnosu na bilo koju drugu imigrantsku grupu i u odnosu na 31,6% domicilnih Amerikanaca.

5. Na poslu kao s porodicom

Kada je Indra Nooyi imenovana za izvršnu direktorku PepsiCo-a, ljudi su posjetili dom njene majke u Indiji kako bi im čestitali. To je Nooyi dalo ideju da napiše pojedinačne zahvalnice svima, uključujući i roditelje svojih zaposlenih.

“Bila sam proizvod svog vaspitanja”, rekla je. “Palo mi je na pamet da se nikada nisam zahvalila roditeljima svojih kolega na njihovom daru PepsiCo-u.”

Indijske kompanije imaju veću kulturu negovanja porodičnih veza od onih zapadnjačkih, što direktori tog porijekla itekako primjenjuju i na zapadu, kada su u prilici.

6. Unose pozitivnu razliku

Raznovrsna radna snaga i “šareno” vođstvo kompanijama izgleda nikad nisu bili važniji. Anketa Deloittea (koju je takođe vodio indijski izvršni direktor) utvrdila je 69% zaposlenih vjeruje da je radno okruženje u kojem je viši menadžment mješovit – motivišuće i podsticajno.