Zaboravite na nekretnine, ulažite u luksuzne torbe

Lux

Prjema novom izvještaju, u toku 2019. godine bile su daleko bolja investicija od umjetničkih djela. Iako je vrijednost umjetnosti u 2019. porasla za 5 odsto, cijene torbi su porasle za 13 odsto, što je skupljanje torbi učinilo brojem jedan, prema indeksu agencije za istraživanje bogatstva Knight Frank.

Prema ovom istraživanju, na tržištu torbi, koje je eksplodiralo na aukcijiama i prodajom putem interneta, dominiraju Birkin torbe, koje pravi francuski dizajner Hermes.

Vrijednost Birkin torbi u 2019. godini porasla je za 13 odsto, navodi se u izvještaju.

„Iako su torbe koje proizvode drugi luksuzni brendovi poput Šanela i Luj Vitona takođe kolekcionarne, one koje je napravio Hermes najskuplje su i smatraju se najpoželjnijim”, izjavio je Sebastian Duti, direktor Art Market Research.

Najskuplja torba ikada prodata bila je takođe Birkin i smatra se svetim gralom među torbama. Napravljena je od Himalaja bijele krokodilske kože ukrašene dijamantima i koštala je 379.261 dolara. Oznaka Himalaja se ne odnosi na porijeklo torbe, već na delikatnu gradaciju boje. U pitanju je biserno bijela boja koja podsjeća na veličanstvene Himalaje sa snijegom.

Nije poznato koliko je ovih primjeraka torbi Hermes proizveo, ali poznavaoci kažu da ih nema mnogo.

Prema Bernstein istraživanju, Hermes ukupno napravi oko 12.000 torbi godišnje, ali je njihova prodaja ograničena na prodaju vrhunskim klijentima.

2019. godina je bila prva godina kada je Knight Frank uvrstio cijene torbi u rang listu kolekcionarskih ulaganja. Nakon torbi, druga kolekcionarska investicija sa najboljim performansama u 2019. godini bile su markice, sa 6 odsto. Rijedak viski je imao je 5 odsto višu cenu, što je odgovaralo cenama za umjetnička djela. Satovi su ostvarili porast od 2 odsto u 2019. godini, dok su vina zabilježila dobitak od 1 odsto. Najgore su prošli klasični automobili i nakit koji su doživjeli pad za 7 odsto.