Električni Golf u prodaji od avgusta

Automobil

VW i dalje planira da u avgustu krene sa isporukom svog električnog modela ID.3 za masovno tržište, piše Fajnenšel tajms.

Najvećeg svjetskog proizvođača automobila, koji se suočava sa fiksnim troškovima većim od dvije milijarde eura nedeljno jer njegovi pogoni u Evropi ne rade, obavezuju strogi evropski propisi o emisiji gasova i mogao bi da se suoči sa velikim novčanim kaznama ako ne proda dovoljno električnih i hibridnih vozila tokom 2020. godine.

„Borimo se da ispoštujemo taj datum“, rekao je Frank Viter, glavni finansijski direktor kompanije, ali je priznao da su Volkswagenu „pomalo vezane ruke“ zbog zatvaranja pogona u gradu Cvikau, gdje se pravi model ID.3, i zbog kašnjenja u razvoju softvera za ovo vozilo.

Viter je dodao da se VW, koji je zatvorio svoje evropske fabrike bar do 9. aprila, nada da će ponovo pokrenuti proizvodnju znatno pre leta.

„Ne smatramo da je zatvaranje do juna naš vjerovatniji scenario. Ipak, zakonski okvir i spremnost kupaca da ponovo razmatraju kupovinu automobila biće ključni faktori u donošenju odluke“, zaključio je Viter.

Procjenjuje se da će svjetska automobilska industrija 2020. godine pretrpiti veći pad nego za vrijeme finansijske krize 2008, sa oko 10 miliona manje prodatih vozila, prema podacima IHS Markita.