Berze pale zbog oštrog pada cijene nafte

Berza

Dow Jones oslabio je 26 bodova ili 0,12 posto, na 22.653 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,16 posto, na 2.659 bodova, a Nasdaq indeks 0,33 posto, na 7.887 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja indeksi su nastavili da jačaju, nakon skoka za više od 7 posto dan prije, jer su ulagače ohrabrile naznake da se širenje koronavirusa u nekim od najviše pogođenijih dijelova SAD-a možda usporava.

No, kasnije su indeksi izgubili početne dobitke, što je ponajviše posljedica pada cijene nafte na američkom tržištu za više od 9 posto jer su splasnule nade u brzi dogovor najvećih svjetskih proizvođača o smanjenju proizvodnje.

Uz to, ulagači su oprezni jer slijede loši ekonomski pokazatelji i pad zarada kompanija zbog koronakrize.

Kako su zbog mjera za suzbijanje širenja virusa mnogi dijelovi ekonomije paralizovani, jasno je da globalna ekonomija uranja u recesiju, a to će se odraziti na poslovne rezultate kompanija.

Stoga analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 6,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije nekoliko mjeseci očekivali rast za 6,3 posto.

Na evropskim su berzama u srijedu ujutro cijene dionica pale, nakon dva dana znatnog rasta, jer su splasnule nade da se širenje koronavirusa u svijetu usporava i jer kompanije izvještavaju o gubicima zbog koronakrize.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,9 posto, nakon dva dana znatnog rasta.

Taj je indeks sada u plusu 20 posto u odnosu na na najniži nivo u osam godina, na koji je skliznuo u martu. No, i dalje je u minusu oko 25 posto u odnosu na rekord iz februara.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 1,30 posto, na 5.630 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,90 posto, na 10.266 bodova, a pariški CAC 1,70 posto, na 4.363 boda.