Prve procjene auto industriji predviđaju pad od 20%

Automobil

Iako će se u maju u većini fabrika automobila obnoviti proizvodnja, to neće biti dovoljno da se auto-industrija oporavi od katastrofalnog marta i, naročito, aprila.

Neki proizvođači će biti manje a neki više pogođeni, ali prema prognozi koju je izneo LMC Automotive, 2020. godina će biti okončana sa oko 71 milion proizvedenih automobila, što predstavlja pad od 20 odsto u poređenju sa 2019.

Proizvodnja automobila je više štete pretrpila u Evropi nego u Kini, pa je tako u fabrikama na evropskom tlu u aprilu napravljeno 90 odsto manje automobila nego u istom mjesecu 2019. godine.

Sa druge strane, prekid proizvodnje je trajao kraće u Kini i uglavnom je pogodio provinciju Hubej u kojoj je bilo žarište epidemije koronavirusa u toj zemlji.

Procenjuje se da će zbog prekida rada globalna stopa iskorišćenja postrojenja pasti za 14% u 2020. godini, sa nešto više od 60% na otprilike 46%.

Predviđa se da će najveći pad proizvodnje u Evropi u ovoj godini pretrpiti FCA, Renault-Nissan i PSA grupacija. FCA bi mogao da doživi pad od 29% u 2020, Renault-Nissan 25%, a PSA 24%, piše Autonews Europe.

Što se tiče ostalih velikih auto-kompanija, godišnji pad proizvodnje Forda iznosiće oko 23%, Honde 22%, a Suzukija čak 33%.

Među onim kompanijama za koje se procjenjuje da će bolje amortizovati iznuđeni prekid rada u fabrikama su kineski SAIC (predviđa se pad od 15%), GM (15%), Hyundai (16%), BMW (18%), VW grupacija (18%), Daimler (19%) i Toyota (20%).