Moderatori Facebooka dobiće 52 miliona dolara odštete

Finansije

Svaki moderator dobiće najmanje 1.000 dolara, odlučio je sud u San Mateu, a moguća je i dodatna naknada ukoliko se dijagnostikuje post-traumatski stresni poremećaj (PTSP).

Nagodba obuhvata 11.250 moderatora, a pravnici smatraju da čak polovina njih može da ima pravo i na dodatnu odštetu zbog toga što im posao moderatora izaziva razne mentalne probleme, kao što su depresija i zavisnost.

Oni će moći da dobiju dodatnih 1.500 dolara, dok će moderatori sa potvrđenim PTSP moći da dobiju i dodatnih 6.000 dolara.

Ova tema dobila je veći odjek u javnosti još 2018. godine, kada je bivša moderatorka Selena Skola tužila Facebook, tvrdeći da je razvila PTSP za samo devet mjeseci, zbog toga što je njen posao podrazumijevao da redovno pregleda fotografije i snimke silovanja, ubistava i samoubistava.

Osim ovoga, moderatori koji svakodnevno gledaju uznemirujuć sadržaj imaće svake nedjelje savjetovanje sa psihologom. Za sada, sve ove odredbe obuhvataju samo moderatore iz Kalifornije, Arizone, Teksasa i Floride, ali s obzirom na važnost problema, možemo da očekujemo da će se ova priča širiti dalje.