Morgan Stanley upozorava: Investitori nisu spremni na ovu promjenu

CAPITAL

U junu je američki Fed procijenio da će inflacija u SAD-u ove godine iznositi 0,8%, a sljedeće godine 1,6%, što je još uvijek ispod cilja od 2%. “Podsticaji” koji se ne isušuju – američki Kongres raspravlja o drugom paketu pomoći koji bi ranjivim građanima ponovo pružio ček od 1.200 dolara – mogli bi samo pogurati stopu inflacije mnogo više.

U Morgan Stanleyu vjeruju da većina ulagača nije spremna za takav scenario. Očekuje se da investicije tokom inflacije dobijaju na vrijednosti, ali taj se odnos raspada ako inflacija poraste iznad četiri posto. Podaci pokazuju da stvarni prinosi gotovo svih investicionuh klasa u ovom slučaju postaju negativni.

“Vrlo je malo portfelja pripremljeno za veću inflaciju, što se može dogoditi brzo i neočekivano”, napisali su u Morgan Stanleyu.

Tržišta obveznica za sada ne vide opasnost od inflacije. Prinos na desetogodišnju njemačku obveznicu je negativan (-0,55 posto), dok je američka obveznica jedva u pozitivnom rasponu (0,52 posto). Prema jednoj teoriji, povezanost dionica i obveznica treba se pratiti. U vrijeme kada se obije klase ulaganja kreću skladnije u jednom ili drugom smjeru, to bi trebao biti znak da će inflacija steći zamah i da treba tražiti sigurno utočište. Zato je zlato ove godine vrlo traženo ulaganje.