Osnivač Zooma: Bio nesrećan zarađujući milione, sada je milijarder

Lider

Tržišna vrijednost kompanije koja korisnicima omogućuje grupne video pozive, trenutno je 129 milijardi dolara, a samo u utorak je porasla za čak 37 milijardi dolara.

Već sada korporativna Amerika procjenjuje da je upravo ova kompanija najveći pobjednik korona krize, odnosno da je od nje najviše profitirala.

Kompanija je zbog epidemije koronavirusa doživjela neviđenu popularnost jer su stotine miliona ljudi širom svijeta bile primorane da se prilagode životu od kuće, pa samim tim i poslu i sastancima koje posao nosi.

Od 22. marta broj dnevnih korisnika povećao se za skoro 380 odsto u odnosu na godinu ranije i to nakon što kompanija već pridobila više od 2,2 miliona novih korisnika u prva dva mjeseca ove godine.

Osnivač ove kompanije je pedesetogodišnji milijarder Erik Juan. Kao mlad sanjao je da napusti Kinu kako bi otišao u Silicijumsku dolinu, još od kada je čuo suosnivača Majkrosofta Bila Gejtsa kako govori o Internetu.

Odbijen osam puta

Mladi Juan je proveo više od dvije godine boreći se za vizu, a za to vrijeme odbijen je ukupno osam puta. Kada je u devetom pokušaju 1997. konačno dobio američku vizu, 27-godišnji Erik Juan nije govorio engleski, ali je znao da napiše računarski kod i ubrzo se zaposlio u kompaniji za video konferencije WebEx. Ova kompani je godinu dana kasnije prodata kompaniji Cisko za 3,2 milijarde dolara (platforma je sada poznata kao Cisko Webex).

Juan je postao potpredsjednik ovog tehnološkog giganta zarađujući naknadu u vidu “vrlo visokih šest cifara”. Ali on je bio nesrećan.

“Svaki dan kada bih se probudio, pomislio bih kako nisam baš srećan. Čak nisam želio ni da idem u kancelariju da radim”, kaže Juan.

Iako je prvih nekoliko godina u ovoj kompaniji bilo sjajno, počeo je da primjećuje da kada bi razgovarao sa klijentima kompanije Cisko Webex, “nije vidio nijednog srećnog klijenta”.

Po Juanovom mišljenju, proizvod se nije razvijao dovoljno brzo, što je predstavljalo napor za klijente. On je dodao da ova kompanija čak i dan danas koristi isti onaj kod koji je on napisao prije dvije decenije.

2011. osnovao Zoom Video Communications

Kao dugogodišnji softverski inženjer, Juan je smatrao da je evolucija pametnih telefona i tableta stvorila nove mogućnosti za unapređivanje video konferencija. Zato je 2011. odlučio da napusti udobnost svog visoko plaćenog posla da bi sam počeo svoj biznis.

Ubrzo je započeo da razvija platformu za video konferenciju dok je tražio sredstva za izgradnju i pokretanje nove kompanije.

“S jedne strane, to je zaista veliki rizik, napustiti vrlo dobro plaćenu poziciju potpredsjednika već izgrađene firme. Međutim, s druge strane, ja tu nisam bio srećan, što znači da mentalno to nije bio veliki rizik. Svrha života je težnja za srećom, prije svega”, rekao je.

Ubrzo se njegov rizik isplatio, pa je za devet godina od kad je osnovao Zoom, kompanija toliko porasla da sada zapošljava gotovo 2.000 ljudi, dok je prihod udvostručila u 2019. na više od 620 miliona dolara.

2020. godina bila je posebno plodonosna za ovu kompaniju pa je u drugom tromjesečju prodaja porasla na 663,5 miliona dolara.

Iako je Zoom već zabilježio uspon na tržištu video konferencija i nastavlja da se suočava sa jakom konkurencijom (poput Cisca, Gugla i Majkrosofta), Juan vjeruje da još uvek ima dovoljno prostora za rast kompanije.