Banco Santander kupuje osnovnu djelatnost Wirecarda

Banke

Evropska osnovna djelatnost pružatelja platnih usluga Wirecard prodana je glavnoj španskoj banci Santander, objavio je stečajni upravnik Michael Jaffe.

Banco Santander će preuzeti tehnološku platformu u Evropi, kao i svu potrebnu imovinu, rekao je Jaffe. U isto vrijeme, većina svih preostalih zaposlenih u Wirecardu u odjelu nabave i izdavanja bit će dio Santanderovog globalnog tima za distribuciju. Ovo se odnosi i na većinu zaposlenih u Wirecard Bank AG, koja će se uredno zatvoriti nakon prodaje, izvijestio je n-tv.

Jaffe je nedavno objavio da želi da ostane što više od preostalih 600 zaposlenih. Sada je stečajni upravnik rekao da je pronađeno najbolje moguće rješenje za zaposlene i povjerioce.

Odluka se očekivala ovih dana jer je prvi sastanak povjerilaca u Wirecardu zakazan za srijedu. Jaffe bi tada trebalo da predstavi rezultate. Za njega je cilj zaraditi što više novca od prodaje kako bi se povjeriocima nadoknadio barem dio njihovih milijardi gubitaka. Podružnice u Brazilu, Rumuniji i SAD-u već su prodate.

Transakcija koja je dogovorena sa Santanderom podliježe odobrenju antimonopolskim i drugim uslovima. Očekuje se da će biti zaključena do kraja godine, rekao je Jaffe. Budući da je i Wirecard banka dio paketa za prodaju, riječ ima i njemačko tijelo za financijski nadzor BaFin.