SsangYong proglasio bankrot

Automobil

Poznati korejski proizvođač automobila SsangYong Motor, koji je 75 odsto u vlasništvu indijskog konglomerata Mahindra & Mahindra, proglasio je bankrot nakon što je propustio rok za otplatu zajma od 54,5 miliona dolara.

Kompanija je saopštila da se to dogodilo zbog “pogoršanja uslova za poslovanje” i jer nije mogla da se dogovori sa kreditorima o produženju roka otplate.

Južnokorejska kompanija je zatražila privremenu zaštitu od povjerilaca uz obavezu da izvrši restrukturiranje u naredna tri mjeseca. Glavnu odgovornost u tom periodu preuzeće Mahindra kao najveći akcionar i aktivno će sarađivati sa SsangYongom radi normalizacije stanja u kompaniji kroz sklapanje dogovora sa zainteresovanim stranama, izjavio je portparol SsangYonga.

Ssang Yong, koji je osnovan 1954. godine, imao je teške dvije posljednje decenije usljed rasta kompanija Kia i Hyundai na globalnoj sceni, iako je imao određenog uspjeha sa SUV modelima u Evropi tokom devedesetih. Ovaj proizvođač nikada nije uspio da se učvrsti na tržištu SAD.

Mahindra je postala njegov većinski vlasnik prije deset godina, nakon prethodnog proglašavanja bankrota, ali SsangYong nije imao mnogo uspjeha ni poslije toga. Prema nepotvrđenim informacijama, Mahindra traži kupca za SsangYong.

Ovaj proizvođač se u prethodnih nekoliko godina fokusirao na proizvodnju kamiona, SUV i pickup ap modela, ali nije uspio da ostane profitabilan. Finansijsku situaciju za kompaniju dodatno je pogoršala pandemija korona virusa. Kompanija u prethodnim godinama nije mogla da ulaže mnogo u razvoj novih modela.

SsangYong sada ima male šanse da dobije pomoć od Vlade Južne Koreje, za razliku od ostalih velikih proizvođača iz ove zemlje.